25/10/2023
ENTREVISTA A LLORENÇ VALLRIBERA PER A ‘ VISC A SABADELL’
El passat 25 d’octubre, la Raquel, del portal @viscasabadell, va publicar part de l’entrevista amb el Llorenç, soci fundador de Vallribera Arquitectes. Us deixem amb l’entrevista completa!
Qui ets?
Sóc Llorenç Vallribera, arquitecte. Després de col·laborar en diferents despatxos d’arquitectura reconeguts de Barcelona vaig fundar Vallribera Arquitectes el 2012. Això són 28 anys estudiant i treballant en l’arquitectura, 11 anys dirigint el meu propi estudi i 4 anys compartint les decisions amb el meu soci, Aleix Gil. Sóc obsessiu amb l’arquitectura, però també m’agrada l’esport (especialment, l’handbol), la música (vaig tocar la bateria uns quants anys), l’art i la ciència (en l’àmbit divulgatiu).
Per què et dediques al que et dediques?
Vaig decidir estudiar arquitectura perquè em va semblar una professió generalista que barrejava lletres i ciències. Crec que el que m’agradava més era aprendre, però durant tota la carrera vaig tenir la sensació que no m’estaven ensenyant el que tocava per ser un bon arquitecte. M’ho passava més bé treballant als despatxos que estudiant les assignatures i, després, gaudia més treballant pel meu compte (amb molts col·laboradors!) que treballant per a altres. He seguit una trajectòria espontània en la qual els projectes i els clients m’han portat on soc ara. Som un estudi expert en dissenyar i construir cases belles, confortables, eficients i saludables.
Què és el que t’agrada de la teva feina?
Durant aquests anys de dedicació, les dues decisions més importants que he pres han estat buscar en cada encàrrec excuses per estudiar i aprofundir nous coneixements per al despatx (el nostre departament d’I+D) i aconseguir l’excel·lència a cada projecte per als nostres clients. Així, hem après a fer de construction managers i interioristes, hem estat pioners en la construcció en fusta, fem el càlcul del balanç energètic dels edificis que dissenyem, hem fet cases passives, apliquem solucions bioclimàtiques, estem treballant amb materials saludables i sostenibles. La sensació de veure construït allò que has estat pensant durant mesos és fantàstica, però el millor és ajudar els nostres clients, les famílies que confien en nosaltres, a definir el seu estil de vida.
Què detestes del sector on et mous?
El sector de la construcció és un dels sectors de l’activitat humana més importants. Dins d’aquest sector, els arquitectes som un col·lectiu que no hem sabut explicar a la societat la importància de la nostra feina. Això passa en l’urbanisme, en la mobilitat, però també en l’habitabilitat de les cases. Com exemples senzills, ningú compraria un cotxe sense airbag o sense saber el seu consum, però la gent no sap si casa seva té materials saludables o quants kWh/any consumeix. I el més important, ens hem allunyat tant de la gent que ens fa por parlar de la bellesa! Ens fa tanta por que hi ha arquitectes oportunistes que venen cases com si fossin hamburgueses i, fins i tot, regalen avantprojectes. Si menges un cop l’any en un McDonald’s no et passarà res. Però menjaríeu en un McDonald’s cada dia? Doncs compteu les hores que passareu a la vostra llar.
Per a qui treballes?
Per a totes aquelles famílies que entenen que el luxe no és tenir el televisor més gros del mercat, ni el cotxe més car, ni unes vidrieres enormes en un espai enorme amb l’aerotèrmia consumint a tope. Treballem per a persones que saben apreciar l’atmosfera d’una habitació confortable, que saben gaudir d’una brisa suau abans que d’uns sostres excessivament alts. Serà gent que, quan es parli de la factura de l’electricitat, podran riure per sota el nas i no faran el fatxenda. Per sort, aquest últim any, ens hem trobat promotors que veuen que aquesta filosofia també és rendible si s’aplica en la construcció de blocs de pisos i estem desenvolupant algun d’aquests projectes per a ells. Estem molt contents. El nostre departament d’I+D treu fum!
Què suposa Sabadell per a tu?
Sabadell és la ciutat on he viscut tota la vida. M’estimo Sabadell. Hem fet molts encàrrecs a la nostra ciutat, però també a Terrassa, Matadepera, Sant Cugat, Barberà del Vallès, Mataró, Cornellà de Llobregat, Granollers, Granera, Barcelona, la Cerdanya… Pensar en Sabadell a Vallribera Arquitectes és pensar en les cases de cos o cases entre mitgeres. Crec que fa 10 anys, ni els arquitectes ni la gent que buscava casa valorarava com es mereix aquesta tipologia d’edifici. Actualment, en canvi, és un bé molt preuat. Cada cop més gent prefereix viure al centre de les ciutats en comptes de fer-ho en cases aïllades a la perifèria. Segurament, per l’afany de buscar l’excel·lència als projectes, independentment de quines modes hi ha a cada moment, aquesta tipologia de cases, ens va donar, i ens segueix donant, moltes alegries i reconeixements.
Ens expliques alguna anècdota o curiositat que hagis viscut?
Ja fa temps que a l’estudi, com a totes les empreses, fem el dinar de Nadal. Però el dia més esperat de l’any no és el dinar, ni les paneres, ni les visites a edificis espectaculars. El dia preferit és la sortida per anar a fer esquí de muntanya. Un dia d’hivern entre setmana, el dia de millor previsió meteorològica i de neu, bloquegem les agendes i fem l’excursió. L’Aleix és el guia i el monitor de l’expedició de principiants. A nosaltres s’afegeix un company empresari i amic que es diu Roger. En una d’aquestes sortides, a quarts de set del matí, ens vam quedar tirats a la carretera a l’alçada de Berga. Ens vam quedar sense benzina! Per sort, vam poder comprar un bidonet de gasolina a una benzinera i vam acabar fent el Pic dels Padrons. No diré qui conduïa el cotxe perquè es diu el pecat, però no el pecador.
Vols estar al corrent de propers esdeveniments com aquest? Uneix-te a la nostra comunitat i rebràs les properes convocatòries.