Mark

05/04/2024

ENDERROCAR O DECONSTRUIR?


A l'hora d'afrontar un nou projecte sempre ens preguntem com podem reduir l'impacte de les nostres decisions, no només dissenyant cases de molt baix consum energètic o escollint materials amb poca petja ecològica. Prenem consciència des de les primeres decisions del projecte i, si podem reformar, sempre intentarem aprofitar allò que ja es troba construït.

En l'última obra que hem començat, 130AUS, no es podia conservar gairebé res degut al mal estat de conservació d'una casa centenaria. Enfoquem el projecte per tal de mantenir-ne la façana, les mitgeres i la solera existent, però no en podem aprofitar ni la coberta ni res de l'interior.


Enderrocar o deconstruir? Cal llençar a l'abocador tota una casa que ha aguantat 100 anys dempeus? La podem desmuntar amb cura, enlloc de destruir-la amb una excavadora, i aprofitar-ne els materials que en surtin? N'hem de poder aprofitar alguna cosa! Amb aquest enunciat ens posem a treballar de la mà de Recursos Urbans, amics i experts en prolongar la vida útil d’elements i materials de construcció.

Estudiem l'edifici i fem inventari dels materials existents, per tal de valorar tot el que es pot mantenir com a materials de construcció, ja sigui per al mateix projecte o en altres obres. De la teulada, se'n poden aprofitar les teules i els cairons. De les parets i la façana posterior, maons de tots els formats. Dels paviments, rajoles i llambordes. De seguida queda palès que, més que una casa en ruïnes, el que tenim davant és una mina de recursos que no podem permetre que acabin a l'abocador.


La deconstrucció la fa l'equip de Saó Reformes, una empresa compromesa amb la integració laboral de joves en situació de vulnerabilitat, afegint la component social a la circularitat del conjunt de l'intervenció. De seguida l'obra es converteix en una mina de recursos i en un magatzem de productes de construcció que es seleccionen, es paletitzen i s'emmagatzemen per seguir sent utilitzats, allargant el seu cicle de vida.

Amb la casa desmuntada, els números parlen per si sols. Hem rescatat 50 m² de teules, 5 m² de maons i 32 m² de rajoles. A més hem aprofitat 6 m³ de terres d'excavació per aplanar el pati. Un total de 17 T de material que representen un estalvi de 1,8 T de CO2, equivalent a anar en cotxe de Barcelona a Pequín!


Resumint, de tot el que s’hauria llençat a l'abocador en un enderroc convencional, hem aconseguit que només un 30% fos runa, mentre que el 70% restant s'ha mantingut com a material de construcció a punt per seguir sent utilitzat en nous projectes.

Comencem la construcció de la nova casa amb un balanç positiu i continuarem amb un projecte conscient i responsable amb l'ús d'energia i recursos materials (que ja us explicarem més endavant!). I, si d'aquí 100 anys s'ha d'enderrocar, esperem que ja ningú dubti de que val més la pena deconstruir que enderrocar.


Vols estar al corrent de propers articles com aquest? Uneix-te a la nostra comunitat i rebràs les properes publicacions.