Mark


57ALI Reforma de casa entre mitgeres a Terrassa

















Una casa construïda el segle passat. S’ha de reformar i condicionar per posar-la en lloguer. Manté l’estat original, no ha patit cap intervenció, i disposem d’un pressupost molt ajustat.
(Comencem a dubtar que existeixin pressupostos no ajustats...)

L’estratègia del projecte és molt senzilla: aprofitar tot allò que es pugui. Es tracta d’una construcció tan humil que només ens serveix l’estructura: els forjats, les parets mitgeres, les façanes i els envans de l’escala que traven tot el conjunt.

S’intervé en dos punts de la volumetria de l’edifici existent: A la planta segona, buidant el volum construït. Com que el sostre és molt baix i no hi ha finestres, es desmunta part de la coberta i es fa una terrassa nova que permet l’entrada de llum a tota la planta. S’hi situa l’estudi i la sala de jocs dels fills. A la planta baixa, ampliant el volum construït. S’edifica la superfície màxima que permet la normativa ocupant part del pati. Es manté la gran alçada del sostre existent i es dimensiona adequadament l’espai de cuina-menjador-estar.

La resta de peces es van encabint com un trencaclosques: El garatge, entre la façana i l’escala. Un bany de cortesia, entre l’escala i la cuina. Les habitacions dels nens, l’habitació dels pares i els banys, a planta primera.

Fins aquí, el projecte està llest. Centrem els esforços en construir bé i en crear una atmosfera acollidora per a cada espai de l’habitatge.

S’unifica el criteri de colors i textures per als revestiments de totes les estances. Es manté l’equilibri entre els materials existents vistos i el cartró-guix pintat blanc. Apareix un tercer element, la fusta, per tractar tots els punts singulars de la casa: L’entrada-cancell, l’altell-magatzem del garatge, l’escala, la cuina, i algun altre moble més.
(Després de tanta contenció, ens ho passem bé treballant amb el fuster...)

I finalment, a mitja obra, a la fase d’acabats, la casa per posar en lloguer haurà de ser primera residència. Els motius no vénen al cas, però passem a disposar de més diners. Millorem les instal.lacions perquè siguin més eficients, escollim un paviment més bonic, els panells de contraplacat de fusta d’avet sense tractar poden ser de bedoll envernissat...
(Gaudim dels nous recursos que disposem i seguim insistint... Intentem treballar amb ofici...)


Obra: 57ALI Reforma i ampliació de casa entre mitgeres al Centre de Terrassa
Situació: Terrassa, Barcelona
Fase: Obra acabada
Superfície reformada: 167m²
Superfície ampliada: 17m²
Superfície total projecte: 184m²
Any projecte: 2011
Any construcció: 2012-2013
Promotor: Privat
Arquitectes: Llorenç Vallribera (VALLRIBERA ARQUITECTES), Montserrat Garcia (BAMMP)
Col·laboradors: Aleix Gil, arquitecte; Xavier Delgado, arquitecte tècnic, Marc Batlle, consultor estructura
Fotografies: ©José Hevia


Reconeixement:



English

A house built in the 20th century. It needs to be renovated so it can be rented out. It is still in its original state, has never been remodeled, and our budget for the project is very tight.
(We’re beginning to wonder if budgets are ever anything but tight...)

The design strategy is simple: reuse everything that we can. The construction is so bare bones, only the structural elements are really worth keeping: the floor slabs, the party walls, the façades, and the interior partitions around the stairway, which reinforce the whole.

The interventions are centered on two areas of the existing building: On the second floor, we empty out the built volume. Because the ceiling is very low and there are no windows, we remove part of the roof to create a new terrace, which lets in light to the entire upper floor. Here, we put in the study and the children’s playroom. On the ground floor, we add to the built volume. Expanding into part of the back yard, we increase the square footage to the maximum permitted by building regulations. The tall height of the existing ceilings is maintained, and the dimensions are adapted to put in the new kitchen-dining-living area.

The other rooms are tucked in like puzzle pieces: the garage, between the façade and the stairs; a guest bathroom, between the stairs and the kitchen; the children’s bedrooms, the parents’ bedroom, and the bathrooms, on the second floor.

And the design is complete. Our efforts are focused on ensuring quality construction and creating a welcoming atmosphere for each space in the house.

The choice of colors and textures for the finishes in all the rooms is coordinated. There is a balance between the exposed original materials and the drywall, painted white. A third element is also added – wood – as a treatment for the house’s more singular spaces: the vestibule, the storage loft in the garage, the stairway, the kitchen, and a few other furnishings.
(After holding back for so long, we really let loose when it comes time to work with the carpenter...)

Ultimately, halfway through the construction, as the finishes are being installed, the rental unit will have to become a primary residence. The reasons are not important, but it means the budget is expanded. We upgrade the building services to make them more efficient, we choose a prettier pavement, the untreated fir plywood can be switched out for varnished birch, etc.
(We enjoy the expanded budget and continue working along the same lines, with professionalism and discernment...)


Project: 57ALI Renovation and expansion of a row house in the center of Terrassa
Location: Terrassa, Barcelona
Phase: Finished construction
Total floor area renovation: 167m2
Total floor area expansion: 17m2
Gross Floor Area: 184m2
Design date: 2011
Construction date: 2012-2013
Developer: Private
Architects: Llorenç Vallribera (VALLRIBERA ARQUITECTES), Montserrat Garcia (BAMMP)
Collaborators: Aleix Gil, architect; Xavier Delgado, quantity surveying; Marc Batlle, structural consulting.
Photographs: ©José Hevia


Español

Una casa construida el siglo pasado. Se tiene que reformar y condicionar para ponerla en alquiler. Mantiene el estado original, no ha sufrido ninguna intervención, y disponemos de un presupuesto muy ajustado.
(Empezamos a dudar que existan presupuestos no ajustados...)

La estrategia del proyecto es muy sencilla: aprovechar todo lo que se pueda. Se trata de una construcción tan humilde que solo nos sirve la estructura: los forjados, las paredes medianeras, las fachadas y los tabiques de la escalera que arriostran todo el conjunto

Se interviene en dos puntos de la volumetría del edificio existente: En la planta segunda, vaciando el volumen construido. Como el techo es muy bajo no hay ventanas, se desmonta parte de la cubierta y se hace una terraza nueva que permita la entrada de luz a toda la planta. Se sitúa el estudio y la sala de juegos de los hijos. En planta baja, ampliando el volumen construido. Se edifica la superficie máxima que permite la normativa ocupando parte del patio. Se mantiene la gran altura del techo existente y se dimensiona adecuadamente el espacio de cocina-comedor-estar.

El resto de piezas se van encajando como un rompecabezas: El garaje, entre la fachada y la escalera. Un baño de cortesía, entre la escalera y la cocina. Las habitaciones de los niños, la habitación de los padres y los baños, en planta primera.

Hasta aquí, el proyecto está listo. Centramos los esfuerzos en construir bien y en crear una atmosfera acogedora para cada espacio de la vivienda.

Se unifica el criterio de colores y texturas para los revestimientos de todas las estancias. Se mantiene el equilibrio entre los materiales existentes vistos y el cartón-yeso. Aparece un tercer elemento, la madera, para tratar todos los puntos singulares de la casa: La entrada-cancel, el altillo-almacén del garaje, la escalera, la cocina, y algún que otro mueble más.
(Después de tanta contención, nos lo pasamos bien trabajando con el carpintero...)

I finalmente, a media obra, en la fase de acabados, la casa para alquilar tendrá que ser primera residencia. Los motivos no vienen al caso, pero pasamos a disponer de más dinero. Mejoramos las instalaciones para que sean más eficientes, escogemos un pavimento más bonito, los paneles de contrachapado de abeto sin tratar pueden ser de abedul barnizado...
(Disfrutamos de los Nuevos recursos que disponemos y seguimos insistiendo... Intentamos trabajar con oficio...)



Obra: 57ALI Reforma y ampliación de casa entre medianeras al Centro de Terrassa
Situación: Terrassa, Barcelona
Fase: Obra terminada
Superficie total reformada: 167m2
Superficie total ampliada: 17m2
Superficie total construida: 184m2
Año proyecto: 2011
Año construcción: 2012-2013
Promotor: Privado
Arquitectos: Llorenç Vallribera (VALLRIBERA ARQUITECTES), Montserrat Garcia (BAMMP)
Colaboradores: Aleix Gil, arquitecto; Xavier Delgado, arquitecto técnico, Marc Batlle, consultor estructura
Fotografías: ©José Hevia



57ALI Documentació Projecte