Mark


120GAR Reforma interior de pis a Sabadell

















120GAR Documentació Projecte





Una parella amb dues criatures vol reformar un pis antic de cinc habitacions per viure en un espai de qualitat. Aquest tipus de pisos vells, sempre “triturats” per estances petites, interiors i fosques i amb llargs passadissos, no pot donar resposta a les necessitats de vida d’una família actual. Així, en aquest projecte, el més important serà aconseguir espais generosos, ben il·luminats, i revaloritzar la galeria amb sortida a la terrassa.

Es destina pràcticament tot l’espai disponible a tres habitacions i a la sala d’estar-menjador. S’enderroquen els envans que molesten per fer la nova distribució i s’evita construir-ne de nous. S’aprofita la posició i mides del bany original per fer-hi el nou, que s’estén cap a l’habitació principal i forma part de la suite. S’aprofita la posició de la llar de foc per situar-hi la nova cuina, que queda amagada entre el menjador i la terrassa. S’aprofita la terrassa existent. Aquest esforç de contenció en la paleteria permet dedicar més recursos al mobiliari, que es dissenya a mida. Tots els elements fixos – la cuina, les dutxes, el vàter, les piques, els armaris, els llits, els sofàs i els escriptoris – es col·loquen estratègicament a les cantonades per alliberar la zona central de cada estança. L’objectiu és aconseguir un espai fluid i diàfan on gairebé no caldria posar portes per al seu bon funcionament.

Pel que fa a l’eficiència energètica, es segueixen dues estratègies. D’una banda, es millora l’aïllament de l’envoltant. S’afegeix llana de roca al fals sostre, s’extradosen i s’aïllen les dues façanes i es reparen les fusteries de fusta existents de la façana nord amb vidres amb càmera d’aire. D’altra banda, es treu el màxim partit de la bona orientació sud de la galeria perquè funcioni com a element bioclimàtic captador d’energia. A l’hivern, la gran balconera permet una entrada directa de sol i el nou paviment ceràmic i les parets d’obra emmagatzemen la seva escalfor. A l’estiu, en canvi, les persianes alacantines impedeixen l’entrada directa del sol i permeten obrir la balconera de bat a bat unint l’interior amb la terrassa. Es conserva part del passadís original per garantir l’entrada de llum per ambdues façanes i la ventilació creuada natural que permet refrescar el pis als vespres d’estiu.

El mobiliari fix i els arrambadors que colonitzen les parets es solucionen amb panells de contraplacat de bedoll. S’utilitza el mateix material per fer el paviment com alternativa a un parquet convencional. La terrassa exterior i el conjunt de la galeria, la cuina i el bany es tracten uniformement amb una rajola ceràmica tradicional que revesteix les parets i el paviment. Aquest recurs serveix per eliminar el límit entre dins i fora i aconseguir donar la sensació que l’espai exterior és més gran. Es recuperen les portes de les cinc antigues habitacions per combinar-les en conjunts més grans a les tres habitacions noves. Gràcies a aquestes portes, els escriptoris de les dues habitacions i el balcó s’uneixen en un únic espai de treball-estudi que es pot compartimentar. Les finestres de fusta de la façana del carrer es reparen i es pinten de color verd.

S’allarga la vida d’aquests elements existents i del pis per molts anys més.


Obra: 120GAR Reforma interior de pis a Sabadell
Situació: Sabadell, Barcelona
Fase: Obra acabada
Superfície total projecte: 90m²
Any projecte: 2021
Any construcció: 2022
Promotor: Privat
Arquitectes: Montserrat Garcia (BAMMP); Llorenç Vallribera, Aleix Gil (VALLRIBERA ARQUITECTES)
Fotografies: ©Marta Vidal


Reconeixement



English

A couple with two children wants to renovate an existing five-bedroom apartment to create a quality living space. Old apartments like this one, often divided up into small, dark interior rooms and long hallways, don’t meet the needs of a modern family. The most important aspect of this design will be to generate large, well-lit spaces and to upgrade the gallery that provides access to the terrace.

Almost all the available space is allocated to three bedrooms and the living-dining room. Existing obstructive partitions are demolished to give rise to the new distribution, and new divisions are avoided. The location and dimensions of the original bathroom are maintained in the new one, which is joined to the master bedroom to form a suite. The old fireplace serves as the point of reference for situating the new kitchen, which is tucked between the dining room and the terrace. The existing terrace is incorporated into the new design. Limiting the expense for brickwork means that more resources can be dedicated to the furniture, which is tailor-made. All the fixed elements – the kitchen installations, showers, toilet, sinks, wardrobes, beds, sofas and desks – are strategically situated in the corners of each room to free up the central areas. The goal is to achieve a fluid, open space where there is almost no need for doors to support optimal function.

Two strategies are implemented to promote energy efficiency. On the one hand, the insulation of the envelope. Rock wool is added to the drop ceiling, both façades are insulated with the addition of interior paneling, and the existing wooden window frames on the north façade are repaired and fitted with double-paned glass. On the other hand, the southern orientation of the gallery lets it function as an energy-capturing bioclimatic element. In winter, the large glazed doors let in direct sunlight, and the new tile flooring and brick walls store the heat. In summer, rolling blinds block the direct sunlight, and the folding doors can be opened entirely, connecting the interior with the terrace. Part of the original hallway is maintained to bring in light from both façades and to provide natural cross ventilation to cool down the apartment on summer evenings.

The fixed furniture and elements attached to the walls are made from birch plywood panels. The same material is used for the floors as an alternative to conventional parquet flooring. The outdoor terrace and the spatial unit formed by the gallery, kitchen and bathroom are treated uniformly with a traditional ceramic tile that covers both the walls and the floor. This resource erases the boundary between inside and outside, creating the sensation of a larger outdoor space. The doors from the previous five bedrooms are recovered and combined in the three new rooms. Thanks to these doors, the desks in the two bedrooms are joined along with the balcony into a single work-study space that can be compartmentalized. The wooden windows on the main façade are repaired and painted green.

The lifespan of these existing elements, and of the apartment as a whole, is extended for many more years.



Project: 120GAR Interior renovation of an apartment in Sabadell
Location: Sabadell, Barcelona
Phase: Finished construction
Gross floor area: 90 m²
Design date: 2021
Construction date: 2022
Developer: Private
Architects: Montserrat Garcia (BAMMP); Llorenç Vallribera, Aleix Gil (VALLRIBERA ARQUITECTES)
Photographs: ©Marta Vidal


Español

Una pareja con dos niños quiere reformar un piso antiguo de cinco habitaciones para vivir en un espacio de calidad. Este tipo de pisos viejos, siempre “triturados” por estancias pequeñas, interiores y oscuras y con largos pasillos, no puede dar respuesta a las necesidades de vida de una familia actual. Así, en este proyecto, lo importante será conseguir espacios generosos, bien iluminados, y revalorizar la galería con salida a la terraza.

Se destina prácticamente todo el espacio disponible a tres habitaciones y al salón-comedor. Se derriban los tabiques que molestan para hacer la nueva distribución y se evita construir otros nuevos. Se aprovecha la posición y tamaño del baño original para hacer el nuevo, que se extiende hacia la habitación principal y forma parte de la suite. Se aprovecha la posición de la chimenea para ubicar la nueva cocina, que queda escondida entre el comedor y la terraza. Se aprovecha la terraza existente. Este esfuerzo de contención en la paletería permite dedicarle más recursos al mobiliario, que se diseña a medida. Todos los elementos fijos – la cocina, las duchas, el inodoro, los fregaderos, los armarios, las camas, los sofás y los escritorios – se colocan estratégicamente en las esquinas para liberar la zona central de cada estancia. El objetivo es conseguir un espacio fluido y diáfano donde apenas habría que poner puertas para su buen funcionamiento.

Por lo que respecta a la eficiencia energética, se siguen dos estrategias. Por un lado, se mejora el aislamiento de la envolvente. Se añade lana de roca al falso techo, se trasdosan y se aíslan las dos fachadas y se reparan las carpinterías de madera existentes de la fachada norte con cristales con cámara de aire. Por otro lado, se saca el máximo partido a la buena orientación sur de la galería para que funcione como elemento bioclimático captador de energía. En invierno, el gran ventanal permite una entrada directa de sol y el nuevo pavimento cerámico y las paredes de obra almacenan su calor. En verano, en cambio, las persianas alicantinas impiden la entrada directa del sol y permiten abrir la ventana de par en par uniendo el interior con la terraza. Se conserva parte del pasillo original para garantizar la entrada de luz por ambas fachadas y la ventilación cruzada natural que permite refrescar el piso por las noches de verano.

El mobiliario fijo y los arrimaderos que colonizan las paredes se solucionan con paneles de contrachapado de abedul. Se utiliza el mismo material para hacer el pavimento como alternativa a un parqué convencional. La terraza exterior y el conjunto de la galería, la cocina y el baño se tratan uniformemente con una baldosa cerámica tradicional que reviste las paredes y el pavimento. Este recurso sirve para eliminar el límite entre dentro y fuera y conseguir dar la sensación de que el espacio exterior es mayor. Se recuperan las puertas de las cinco antiguas habitaciones para combinarlas en conjuntos de mayor tamaño en las tres habitaciones nuevas. Gracias a estas puertas, los escritorios de las dos habitaciones y el balcón se unen en un único espacio de trabajo-estudio que se puede compartir. Las ventanas de madera de la fachada de la calle se reparan y se pintan de color verde.

Se alarga la vida de estos elementos existentes y del piso por muchos años más.


Obra: 120GAR Reforma interior de piso en Sabadell
Situación: Sabadell, Barcelona
Fase: Obra terminada
Superficie total proyecto: 90m²
Año proyecto: 2021
Año construcción: 2022
Promotor: Privado
Arquitectos: Montserrat Garcia (BAMMP); Llorenç Vallribera, Aleix Gil (VALLRIBERA ARQUITECTES)
Fotografías: ©Marta Vidal